Skypumpe og stormflod

Den 26. november 1928 kl. ca. 20.30 trak et voldsomt uvejr ind over Kokspang/Hostrup. Det stormede, og man forventede stormflod, idet vinden drejede fra syd mod vest, men inden stormfloden kom, havde en skypumpe raseret 3 gårde og forsamlingshuset.
Det første sted der blev ramt af skypumpen, var C. P. Lunds gård. Han gik ude i stalden og malkede, da der lød et højt brag, og et øjeblik efter var taget ødelagt, den ene mur væltet og gavlen mod nord faldet ind.
Naboerne kom til hjælp og arbejdede to timer for at få heste og kreaturer ud. Uheldigvis var den ene af hestene kommet i klemme under en bjælke, men efter at have savet bjælken over og sat en dunkraft fra en lastbil under, blev den stakkels hest befriet.

Skypumpen fortsatte mod nord og ramte Petrea Hansens gård. Hun boede i den ene ende af gården og i den anden ende var der en mindre aftægtslejlighed, hvor forhenværende købmand M. Jørgensen og hans kone boede til leje. De to gamle mennesker var ved at gå i seng, da skypumpen væltede deres gavl mod øst. De flygtede ind til Petrea Hansen. Alle hendes vinduer mod syd var blæst ud, så her var der ikke særlig rart.
Dagen efter viste det sig, at skaderne på gården var større. Alle murene havde slået revner, og taget på laden og hønsehuset var blæst af.

det gamle forsamlingshus ca 1925 i baggrunden

Den næste bygning, der blev ramt var forsamlingshuset. Her kunne det være gået rivegalt. Der havde været gymnastik, og et pigehold havde lige forladt forsamlingshuset, da skypumpen ramte det. Murene væltede og taget, der var af pap lå spredt ud over den nærmeste omegn.


Den allerværste skade anrettede skypumpen dog på Niels Tobiasens gård. Han og hans kone var inde i stuehuset, deres tre børn lå i deres senge, og i løbet af tre sekunder var huset jævnet med jorden , og familien stod og lå under åben himmel. Børnene blev halet frem, de lå under dynger af loftbrædder, murbrokker og ødelagt inventar.
De var skrammede og forslået, men ingen af familien var kommet alvorligt til skade. Desværre havde de mistet, hvad de havde slidt for gennem 10 år, da de ikke kunne få erstatning.
Skypumpen fortsatte og opløstes lidt efter lidt. Telefonnettet og det elektriske ledningsnet i  området var afbrudt, fordi masterne var væltet.

Ved tretiden om natten kom stormfloden. Ude på Færgegården hos Sillas Sillesen blev færgekarlen vækket. Vandet stod ind af dørene i stalden. Der var ingen strøm, så petroleumslamperne kom frem. Karlene satte brædder for vinduer og døre og tættede med møg fra grebningen bag køerne. Om morgenen var malkespandene væk, de havde stået udenfor. Roerne, der var samlet i roekuler, var forsvundet ud over engene. De blev samlet ind igen i løbet af december måned.